Garbo og Ilo

Fakta og informasjon om australsk kelpie Historie
Australia begynnte sin moderne historie som en Britisk koloni, men det vet du sikkert fra historiebøkene. Landet viste seg å være bra for hold av får, etterspørselen etter ull var stor og nybyggerene fikk sendt får og gjeterhunder fra hjemmladet. Det var altså en blandet skare av gjeterhunder, mest fra England og Scottland, som befant seg i Australia i midten av 1800-tallet.

På 1860-tallet ble gjeterhund tispen Gleesons Kelpie født, etter skottske foreldre. Hun ble parret med Ceasar, også ham med skottsk bakgrunn. En tispe ifra dette kullet ble gitt til C B W King, hun ble kalt Kings Kelpie og gikk av med seieren på den første gjeterhund prøven som ble holdt i Australia 1872. Hennes avkommer "Kelpie pups" ble så ettertraktet at hennes navn ble navnet på en hel rase.

Det fins en stor fysiske likhet mellom Australsk Kelpie og den Australske villhunden Dingo, men man tror ikke Dingoen er i slekt med den Australske Kelpien. Det utseende dem deler er nok ganske enkelt pga det er den mest vellfungerende fysikken å ha i det Australske Landskapet.

Innsiden
Om en kelpies utseende er dagligdags å ser mest ut som "en vanlig hund" er deres innside som en kelpie eier virkelig fasineres av. Den som sa att hunder ikke tenker har nok ikke møtt en kelpie...og det er det som gjør kelpien till mye mer enn "en vanlig hund" å leve med.

Den er lettlært, javisst, men den lærer seg allt fort og når det er dumheter på gang må man som eier være like kjapp som en kelpie, og det kan ta en stund å lære seg.

Den er myk og gjør oftest som du sier, når du har rett. Har du, i kelpiens øyne, feil i noen avgjørelser, til eks vilket vei sauen kommer til å gå, i vilken retning sporet går eller om det virkelig er bra å ligge på bakken når det er vått, da er lydigheten dårligere. I eksemplet med sauen og sporet er det bare å innse att man har feil og la kelpien styre i starten, i eksemplet med liggende i regn gjelder det å få kelpien til å innse att fordelene med å legge seg er flere enn bakdelene, hvilket bruker gå raskere.

En kelpie liker de fleste typer belønninger stemmen, lek, kamp, godbiter og ball.

Farger
Australsk Kelpie har etter standaren 7 godkjente farger:svart.; svart & Tan, rød, rød & tan, sjokoladebrun, fawn, blå, iblandt blir det også født valper av ikke godkjente farger som fawn & tan, cream o.l.

Stell
Pelsen er kort og lettstelt, børstes når den røyter. Dusjes med vanlig hund- eller hår-shampo når du synes att den er møkkete eller lukter vondt. Klørna slites ulikt på dem forskjellige kelpiene, men skal alltid holdes korte. Ørene, øyne må sjekkes og holdes rene på en kelpie som på en hvilken som helst annen rase.